+32 477 607626 info@edithgijsbregts.be
Selecteer een pagina

Rozemarijn – Rosmarinus officinalis

Geschiedenis

Rozemarijn is een oud middel voor de versterking van het geheugen. De Grieken gaven een stukje rozemarijn aan de studenten tijdens examens. Ook Shakespears’ Ophelia gebruikte dit:  “There’s rosemary; that’s for rememberance” .

Rozemarijn is één van de pestkruiden (samen met Salie, Tijm, Lavendel), het wordt gebruikt om de lucht te zuiveren en om zich te beschermen tegen besmetting. Rozemarijn werd ook onder het kussen gelegd tegen nachtmerries, of rond de hals gedragen tegen verkoudheden of tegen een slecht humeur.

Rozemarijn zou ook een symbool zijn voor vriendschap en trouw, zo werd het kruid vaak gebruikt bij huwelijks- en geboorterituelen.

Inhoudstoffen

De belangrijkse inhoudstoffen van rozemarijn zijn de etherische oliën, voornamelijk camphor.

Werking

Een algemeen versterkend en opwekkend kruid. Het is een stimulans voor de bloedsomloop, helpt bij lage bloeddruk en verhoogt de doorbloeding van de kransslagaders (door camphor). De bitterstoffen stimuleren de galaanmaak.

Rozemarijn is maagversterkend, bevordert de maagsapafscheiding en de spijsvertering, werkt ontkrampend op de maag en de dunne darm.

Rozemarijn zorgt voor een goede bloeddoorstroming, etherische olie vermengt met een goede olie (amandel, olijf, sintjans of sesamolie) helpt bij vermoeide benen, stijve spieren en spierkrampen (doe dit niet voor je gaat slapen, want het zal je wakker houden). Gebruik rozemarijn niet bij epilepsie, hoge bloeddruk, bij zwangerschap.

Gebruik

Rozemarijnwijn is een stimulerende wijn ideaal na een vermoeidende dag. Voor een goede rozemarijnwijn gebruik je 1/5 gedroogde rozemarijn op 700 ml rode wijn. Dit laat je 15 dagen trekken, daarna zeef je de wijn en voeg je 50 ml cognac en 50 ml jenever, 250 gr honig en 250 ml water toe. Dit laat je vervolgens nog enkele weken rusten. Eén glaasje na een vermoeidende dag kan wonderen doen (workshop Martine Ongena).