+32 477 607626 info@edithgijsbregts.be
Selecteer een pagina
Citroen


Iedereen heeft al wel eens de schil van een mandarijn uitgenepen waardoor er oliën uit de schil vrijkomen, of misschien veroorzaakte het schillen van een sinaasappel wel eens tranende ogen. Dit is de etherische olie die vrijkomt uit de schil van de citrussen.

Citrusoliën stimuleren de concentratie, helpen het geheugen versterken, maar kunnen tevens worden ingezet bij slaapproblemen, stress en spanningen. Citrusoliën bevatten vooral monoterpenen, welke we in vele etherische oliën terugvinden. De meest bekende monoterpenen zijn pineen in dennen en sparren, en limoneen, een belangrijke inhoudsstof voor de citrusoliën.

Citrusoliën worden niet gedistilleerd, maar deze worden geperst. Voor alle citrussen gebruik je best BIO omdat er in geperste citrusoliën restanten van bestrijdingsmiddelen kunnen zitten.

Als we naar de werking kijken van de monoterpenen dan zijn het vooral stimulerende oliën met een zeer sterk anti-septische werking maar ook een sterk antivirale werking. Citrusoliën zorgen voor een zuivering van de lucht. Net als dennenoliën kunnen deze ook worden gebruikt in de ziekenkamer.

Citroen (Citrus limonum), een klassieker binnen de etherische oliën, is een levendige en frisse geur. Citroenolie blijft niet lang hangen en is goed te mengen met andere oliën, het maakt andere geuren vaak zachter. Citroen is een sterke stimulans voor het immuunsysteem, verheldert het denken en is concentratiebevorderend.

Limoen (Citrus limetta) heeft een intens zoete en levendige geur die iets kruidiger is dan citroen. Limoenolie wordt veelvuldig gebruikt in de parfumindustrie. Limoenolie werkt krampstillend, micobendodend en immuunstimulerend. Limoen stimuleert de vermoeide geest en kan wordt ingezet bij apathie en depressie.

Neroli (citrus aurantium), wordt verkregen uit stoomdistilatie van de verse bloesem van de bittere sinaasappel. Het is een echte vrouwen geur, veroorzaakt hoge trillingen, heel energetische tot op het zielsniveau. Neroli is een hele dure olie, voor 1 liter olie heb je 1000 kg bloesem nodig. Een geoefende plukker doet ongeveer 8 kg per dag (125 dagen voor 1 liter). Neroli is een sterk antidepressivum en kan een sterke ontspanning veroorzaken, Neroli heeft een antibacteriële en antivirale werking, een sterk huidverzorgende werking en is stimulerend op lever en pancreas.

Petit grain (Citrus aurantium) wordt verkregen via distillatie van de bladeren en de twijgjes van de bittere sinaasappel. Deze olie wordt vaker door mannen gebruikt. Petit grain bevat een hoge concentratie van esters waardoor de olie kan worden ingezet bij spier- en gewrichtspijnen en stress. De olie werkt sterk ontkrampend, kalmerend bij slapeloosheid, stress, paniek en verfrist de mentale vermoeidheid.

Zoete/Bittere Sinaasappel (Citrus sinensis/Citrus aurantium), wordt verkregen uit koude persing van de buitenste schil. Het is een bruingele of donkergele vloeistof met een frisse, bloemige zoete geur, zeer ontsmettend door een hoge concentratie van limoneen (90%). Zoete sinaasappel heeft een kalmerende werking bij spanning en nervositeit. De eigenschappen zijn gelijk aan de bittere sinaasappel, maar de zoete is geschikter voor kinderen. Deze oliën mengen zeer goed met kaneel, lavendel of dennenoliën.

Bergamot (Citrus bergamia) wordt ook vaak gebruikt om thee (Earl Gray) te aromatiseren. Persing van de schil, geeft een licht groengele of groenoranje vloeistof, met een frisse, fruitige, balsemieke ondertoon. Door de krachtige inhoudsstoffen heeft bergamot een zeer breed toepassingsgebied. Bergamot wordt veel gebruikt in de parfumindustrie en heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Het is een antidepressivum, maakt vrolijk (bij mensen met veel verdriet), brengt licht. Bergamot heeft een kalmerend en sedatieve werking op het centraal zenuwstelstel. Is tevens antibacteriëel, digestief en laxatief. Bergamot kan worden gebruikt bij gebrek aan eetlust, moeilijke spijsvertering.

Mandarijn (Citrus reticulata), een groen-gele, oranje olie, wordt verkregen door persing van de mandarijnschil. De frisse, fruitige en zoete geur is zeer geliefd bij kindere. De olie werkt immuun stimulerend en kan perfect worden ingezet na ziekte of bij slapeloosheid door spanning.

Meer informatie over de oliën kan je bekomen tijdens de open geur dag op 5 april.

Edith