+32 477 607626 info@edithgijsbregts.be
Selecteer een pagina

Arganolie – Argania spinosa

Arganolie – Argania spinosa, ook wel marokkaans goud genoemd. De arganboom is één van de oudste bomen ter wereld en vinden we vooral terug in het zuidwesten van Marokko. De wortels kunnen een diepte van 30 meter bereiken en de boom verdraagt extreme hitte en droogte. In Marokko zorgt de boom voor schaduw, brandhout, vruchten en olie. De takken zijn zo hard, dat het door de lokale bevolking IJzerhout wordt genoemd.De bomen kunnen meer dan 250 jaar oud worden. De boom is ondertussen zeldzaam geworden en daardoor wordt argaan beschermd door UNESCO. Arganolie wordt gewonnen uit pitten van vruchten.

Arganolie is sterk hydraterend en heel voedend voor een gevoelige en droge huid. Door het versterkend en vernieuwend vermogen vertraagt het de gevolgen van het ouder worden. Het verstevigt de huid en laat de huid weer stralen. Hierdoor wordt arganolie vaak gebruikt als basisolie in cosmetica, haar en nagelverzorging en in massageoliën.

Arganolie wordt gebruikt bij diverse aandoeningen, zoals barstjes en kloven, gevolgen van brandwonden, zwangerschapsstriemen, waterpokken, littekens, jeuk, irritatie en zonnebrand en als bescherming tegen zon, zee en wind. Arganolie wordt ook gebruikt bij de verzorging van het haar. Door de olie regelmatig te gebruiken krijg het haar zijn natuurlijke glans terug alsook de hoofdhuid wordt erdoor gevoed.

Een voorbeeld voor een anti-rimpel olie: 30 ml arganolie met daarin 6 druppels EO van damascusroos & 2 druppels cisteroos. ’s Morgens en ’s avonds aanbrengen op gelaat en hals (na reiniging). Ik gebruik arganolie samen met jojobaolie en rozenbottelolie als nachtcrème. Het dringt zeer snel in in de huid en is heel voedend.

Je kan arganolie ook inwending gebruiken ter vervanging van notenolie, in sauzen en vinegraittes, maar door het prijzige karakter zijn er genoeg alternatieven.

De vruchten van de arganboom zijn groen en te vergelijken met olijven, arganvruchten zijn groter en ronder. De rijpe vrucht is geel en ongeveer een kwart van deze vrucht bestaat uit vruchtvlees, wat niet eetbaar is voor de mens. De vrucht bevat een harde noot. De pitten waaruit de olie wordt gewonnen bevinden zich weer binnen in deze noot. De argannoot bevat maximaal drie amandelvormig pitten, deze bevatten veel olie. Om deze noten te breken is veel kracht vereist. De pitten worden verwijderd en voorzichtig geroosterd. Dit roosteren is verantwoordelijk voor de typische notengeur. Het duurt een aantal dagen en er is ongeveer 32 kilogram vruchten – de opbrengst van één boom per seizoen – nodig voor het maken van een liter olie. De schillen worden als brandstof bij het roosteren gebruikt. Op deze manier wordt alles van de oogst nuttig aangewend.

Voor cosmetische doeleinden worden de pitten ongebrand (met een lagere olie-opbrengst) geperst. Deze olie is bijna reukloos.

Vanwege het zeldzame karakter en de handmatige oogsten en productie is arganolie zeer prijzig. Elk seizoen plukken de berbervrouwen de rijpe arganvruchten van de arganboom. Een arganboom is goed voor 30 kilogram arganvruchten, wat maakt dat elke boom uiteindelijk één liter arganolie voortbrengt. Na het plukken ontdoen de berbervrouwen de vrucht van zijn schil. Met een steen wordt er op de vruchten geslagen tot de schil lost.

Elke vrucht heeft drie pitten, waarin de arganolie opgeslagen zit. Bij scheiden van de olie en de pit gebruiken de vrouwen een stenen handmolen. Zo worden de pitten gemalen en komt de arganolie vrij. Het mengsel van olie en pulp wordt daarna vermengd met water. Na alles gekneed te hebben, wordt het goedje uitgeknepen om de arganolie te scheiden.

Door de industrialisatie wordt de arganolie tegenwoordig gewonnen door mechanische persing. Dit proces is sneller en zorgt voor een verbeterde houdbaarheid. Arganolie wordt koud geperst (zonder oplosmiddel of hitte) om de voedingsstoffen te bewaren. Daarom zijn er voor dezelfde hoeveelheid olie meer arganpitten nodig, waardoor de prijs van arganolie hoger ligt.

Al eeuwen worden door de Berbers de onverteerde noten verzameld die door de geiten die in de arganbomen klimmen om de vruchten te eten worden uitgebraakt tijdens het herkauwen.

Bronnen:

  • Plantaardige oliën – Pranarom – ISBN 2-919905-62-7
  • www.Arganolie.nl
  • www.Gielenaroma.nl
  • Wikipedia.com
  • Foto’s: wikipedia, anthemis.nl
  • Aromecum – Drs Harmen Rijpkema – ISBN 90-809129-2-1