De Jojoba struik, Simondsia california, groeit in het wild in de woestijnen van Noord-Mexico en Zuid-Arizona waar het wel tot 60°C heet kan worden. Simmondsia is genoemd naar de botanicus T.W. Simmonds.
Indianen gebruikten Jojoba-olie al als alles-genezend middel bij huidziekten, oogontstekingen, keelontstekingen en andere kwalen. De olie werd ook voor huid- en haar verzorging gebruikt. Modern onderzoek bevestigde de ontstekings-remmende werking van de olie, wat deze waardevol maakt bij de verzorging van huidproblemen.
De zaden van de Jojobastruik bestaan voor ongeveer 50% uit een vloeibare was die `olie` genoemd wordt. Deze olie, gewonnen door het persen van de zaden, is zeer licht, rijk aan onverzadigde vetzuren en wordt niet ranzig. Omdat de olie niet vet aanvoelt is het een perfecte basis voor make-up en wordt daarom veel toegepast in de huidverzorging.
Door het hoge gehalte aan tocopherol oxydeert Jojoba-olie langzaam, blijft stabiel en stimuleert het herstel van littekens. Het is een natuurlijke anti-oxidant dus uitstekend geschikt voor de ouder wordende huid. Jojoba-olie reguleert de vochtbalans van de huidcellen, remt de talgproductie en is daarom geschikt voor zowel een droge als een vette huid. Beschermt bovendien de huid en het haar tegen weersinvloeden, heeft een natuurlijke zonnebeschermingsfactor 4 en zorgt ervoor dat de huid langer bruin blijft.
Gebruik Jojoba olie puur of in mengsels o.a. bij; droge of geïrriteerde huid, vette of acne huid, psoriasis, eczeem, littekens, ontstekingen. De olie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën.
Contra-indicatie: geen negatieve huidreacties bekend, Jojoba olie is niet geschikt voor inwendig gebruik.
Toepassingen:
- Recept voor een gezichtsolie voor de vette huid; 50 ml Jojoba olie, 5 druppels Cypres en 7 druppels Citroen
Bronnen:
- www.anthemis.nl
- www.gielenaroma.nl
- Aromecum – Drs Harmen Rijpkema – ISBN 90-809129-2-1