Wortelolie is een aftreksel van de wortel of plantendelen in een vette olie. De plantendelen worden een maand of langer geweekt in een goede olijfolie, zonnebloemolie of sojaolie. Op die manier worden de vetoplosbare stoffen van de plant afgegeven aan de olie. Door het caroteen is wortelolie roodoranje, de geur is vrij neutraal en de smaak is een beetje zoetig.
Wortelolie bevat naast caroteen en vetzuren ook nog lecithine, suikers, vitamine A,B,D en E en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, natrium, fosfor, mangaan, zwavel en zink.
Wortelolie wordt veelvuldig gebruikt in de cosmetica- en voedingsindustrie. Door de ontstekingsremmende, anti-irriterende, jeukstillende, gebruik ik de wortelolie in mijn bodymilk samen met teunisboem- en kokosolie. Bovendien zou de olie ook het verouderingsproces vertragen en voorkomt het littekenvorming.
Wortelolie zorgt voor een natuurlijk bruining door het aanwezige caroteen en is een lichte bescherming tegen de zonnestralen, de olie kan ook worden gebruikt als aftersun.
Wortelolie bewaar je best in de koelkast en blijft ongeveer 1 jaar goed.