+32 477 607626 info@edithgijsbregts.be
Selecteer een pagina

Reinigingslotion

Je gezicht reinigen moet elke avond gebeuren, je haalt al het vuil dat zicht tijdens de dag op je huid heeft vastgezet weg. Kijk maar eens naar het watje nadat je de reiniging hebt gedaan. Niet schrikken, het is echt vuil.

Ik gebruik al geruime tijd een reiningslotion op basis van appelazijn. In het begin het een beetje wennen aan de geur. Het gebruik van azijn in onze gerechten zoals salade dressing is iedereen wel bekend, maar appelazijn heeft nog zoveel andere toepassingen. Azijn is een natuurlijk product dat de bacteriën in je gezicht doodt. Je verwijdert alle vuil, olië en onzuiverheden.

IMG_0573

Ingedriënten (koude bereiding)

  • 50 ml lavendelhydrolaat
  • 10 ml Appelazijn, Lavendelazijn (acne)
  • 1ml Mulsifan
  • 15 druppels lavendel etherische olie (max 1%)
  • 10 ml Amandel, jojoba, kokosolie, arganolie, druivenpitolie (afhankelijk van het huidtype)

Meng de appelazijn met het hydrolaat en de mulsifan. Los de etherische olie op in glycerine en voeg dit bij het azijn-hydrolaat mengsel. Goed schudden en klaar voor gebruik.

Ik maak meestal een klein flesje omdat ik dit bewaar in de badkamer, en zo kan je elke keer een ander geurtje maken. Gebruik vooral huidvriendelijke, ontsmettende etherische oliën.

Na de reiniging breng ik enkele druppeltjes olië aan, een mix van jojoba-, rozenbottel- en druivenpitolie. Deze oliën zijn drogende oliën, dringen heel snel in in de huid, helpen rimpels te voorkomen (omdat deze zorgen voor celvernieuwing).

Voor een goede nachtrust gebruik ik etherische olie van lavendel of citrusoliën.

Appelazijn: appelazijn heeft tal van toepassingen en kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Azijn heeft een samentrekkende en een reinigende werking en herstelt de natuurlijke zuurtegraad van de huid. Azijn kan ook worden gebruikt als deodorant omdat het de ontwikkeling van bacteriën remt. Gezichtswater met azijn gaat veroudering tegen en kan worden gebruikt bij jeugdpuistjes (hiervoor gebruik je best lavendelazijn). Azijn kan ook worden gebruik bij voetschimmel. Het is niet alleen goed voor de huid,  het brengt ook de spijsvertering op gang , appelazijn stimuleert de bloedsomloop, heeft een zuiverende werking en zorgt dat de bloedsuikerspiegel in balans gebracht wordt, appelazijn werkt positief op het immuunsysteem en zorgt dan je minder vatbaar bent voor ziektes, bovendien maakt het je hoofd helder. Een lepeltje appelazijn opgelost in een beetje water voor het ontbijt zorgt voor een goede start van de nieuwe dag.  In het begin is het een beetje wennen aan de smaak, maar het betert wel.

Hydrolaten (of kruidenwaters) zijn het product van het stoomdestilatieproces. Bij het destilatieproces blijft na splitsing van de etherische olie het hydrolaat over. Hydrolaten bevatten nog sporen etherisch olie, maar minder sterk dan etherische olie. De plantencomponenten in de hydrolaten zijn 20 tot 30 maal sterker dan een kop kruidenthee. Hydrolaten kunnen als extraatje worden toegevoegd aan kruideninfusen.

Etherische oliën voor de huid: lavendel, monarda, jasmijn, ylang ylang, citrusoliën (hogere gevoeligheid voor de zon),

Mulsifan (INCI: Laureth-4) is een emulgator voor badolie en kan koud worden gebruikt (opwarmen is niet nodig). Mulsifan wordt gemaakt van laurylalcohol uit plantaardige vetten. In onverdunde vorm kan het wel irriterend werken en zelfs de ogen beschadigen. Mulsifan wordt daarom sterk verdund. De emulgator kan koud geroerd worden gebruikt, verwarmen is niet nodig.

Goed schudden voor gebruik en met een reinigingsdoekje aanbrengen.