+32 477 607626 info@edithgijsbregts.be
Selecteer een pagina

Lekker met gember

Ananas smoothie

2 plakken verse ananas
50 ml suikervrije cocosmelk (natuurwinkel)
½ banaan
1 bolletje gember (voor het verwarmende effect)

Gemberkoekjes

  • 5 eetlepels boter (=75 gram)
  • 80 gr riet suiker
  • 80 gr agave siroop
  • 2 eieren
  • 500 gr bloem
  • 1 theelepel verse geraspte gember
  • 1/2 theelepel kaneel
  • mespuntje zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder (natriumbicarbonaat)

Voorbereiding

  • Laat de boter zacht worden.
  • Rasp de gember en laat het vocht weglopen.
  • Zeef de bloem
  • Verhit de oven voor op 160?C.
  • Doe bakpapier op de bakplaat.

Bereidingswijze

  • Doe de boter, bruine suiker, stroop en eieren in een kom en mix het geheel gedurende 2 minuten met een mixer (mix het eiwit tot schuim)
  • Voeg de bloem, gember, kaneel, zout en evt. bakpoeder toe en meng goed door met een lepel.
  • Leg het deeg ongeveer 15 minuten in de koelkast om uit te harden.
  • Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en rol het deeg uit tot het ongeveer 2 centen hoog is.
  • Gebruik de uitsteekvormen om het deeg vorm te geven en leg op de bakplaat.
  • Doe de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de koekjes gedurende 10 tot 12 minuten.

Gembersiroop

Gembersiroop kan je over verschillende manieren maken. Voor mijn eerste proefstuk  deed ik stukjes gember samen met schijfjes citroen, kruidnagel, kaneel in een glazen bokaal. Ik vulde de bokaal tot aan de rand en liet dit 24 uur rusten.

Daarna zeefde ik het vocht eruit en bracht dit aan de kook samen met de helft suiker (geleisuiker), dit liet ik 3 tot 4 minuten koken, waarna ik mijn flesjes vulde.

De siroop is nog vrij lopend, heb je graag een stroperige massa dan doe je er een beetje meer suiker bij. De siroop kan je op salades, desserts in water, cava of witte wijn doen. Het geeft een extra toets aan je drankje.

Een alternatief is om de gember te raspen, het vocht op te vangen en dan met de suiker op te warmen, laat 4 minuten koken en klaar. Deze versie is veel geconcentreerder en zal je waarschijnlijk moeten toevoegen aan een andere siroop.