+32 477 607626 info@edithgijsbregts.be
Selecteer een pagina

Siroopjes

Basisrecept voor siroop, of je nu lavendel, vlierbessen, gember, salie of een ander kruid of bloem gebruikt, de basis is ongeveer hetzelfde. Voor een siroop gebruiken we een 1/1 verhouding (ongeveer zoals bij confituur). Wil je een vaste siroop dan neem je evenveel suiker als water, wil je de siroop minder vast, neem je minder suiker. De suiker in de siroop zorgt voor een goede houdbaarheid.

Warme bereidingen

Gembersiroop

Heel lekker op slaatjes, ijsjes, in yoghurt of drankjes, zijn er verschillende mogelijkheden. Je laat de gember samen met een citroen 1 nacht in een pot staan, nadien zeven en het vocht laat je koken, hier los je de suiker in op. Een andere mogelijk is om eerste de gember met citroen te koken en het vocht nadien terug opwarmen met de suiker. Op deze manier zijn de inhoudstoffen van de gember nog sterker aanwezig in de siroop. Je kan ook een beetje citroenzuur toevoeger voor de houdbaarheid. Ik laat dit meestal achterwege omdat ik niet zo een fan ben van citroenzuur.

Vlierbloesemsiroop

Pluk een 10-tal vlierbloesemtakjes, verwijder de steeltjes en doe dit in een glazen pot samen met 2 citroenen, vul de bokaal tot aan de rand en laat dit 24 h staan, zeef het door een neteldoek en weeg de vloeistof. Voor er nu evenveel suiker aan toe en laat dit nog 3 minuten doorkoken. Vul de potjes of flesjes met de warme vloeistof en laat afkoelen. Deze siroop blijft gemakkelijk 1 jaar goed. Gebruik dit tijdens de zomermaanden in een cava of bij witte wijn. Ook bij een fruit- of groentensalade is dit heerlijk. Pluk niet te veel bloesem en laat er nog wat staan, ander heb je geen bessen in de zomer.

Paardenbloemsiroop kan je op dezelfde manier maken.

Vlierbessensiroop

Vlierbessensiroop werd vroeger veel gebruikt tegen winterkwaaltjes en verkoudheden. Voor een siroopje heb je ong 1.5 kg bessen en 1 kg suiker nodig. Was de bessen, verwijder de steeltjes en eventuele blaadjes, zet ze in een kookpan en voeg er 200 gr suiker bij. Laat dit 2 dagen staan op een koele plaats en roer er af en toe in. Pers het door een neteldoek en vang het sap op. Voeg de rest van de suiker bij het vocht en laat dit koken tot je een siroop hebt. Je kan hier nog extra citroensap of kaneel aan toevoegen. st en kook ze gaar in een beetje water (vlierbessen worden nooit rauw gegeten, dit kan diaree of braakneigingen veroorzaken).

Lavendelsiroop

Lavendel heeft veel toepassingen, bij slapeloosheid, stress, spijsverteringsproblemen of gewoon lekker in drankjes en gerechtjes. Lavendelsiroop is tevens eetlustopwekkend. Voor een siroop neem je 5 eetlepels gedroogde bloemen, 500 gr water en 400 gr suiker. Breng het water en de suiker aan de kook tot je een siroop hebt, voeg de lavendelbloemen bij de siroop en laat dit nog 10 minuten trekken. Zeef het door een neteldoek en vul af in flesjes of potjes.

Siroop Gember LavendelGember-Lavendel siroop

Lavendel en gember vullen mekaar aan en zijn lekker in de keuken of in een glaasje witte wijn, cava of een fris appelsapje. Maak de gember schoon en verwijder de buitenste vel, snij de gember in kleine stukjes en voeg dit samen met 3 eetlepels lavendel in kokend water. Laat dit even doorkoken zodat alle inhoudsstoffen goed worden opgenomen in het water. Zeef de vloeistof en voeg er suiker (1/1) bij, laat dit nog een 4-tal minuten doorkoken en vul je siroopflesjes.

Koude bereidingen

Mierikswortelsiroop

Pluk de mierikswortel en snij de wortel in kleine stukjes, doe dit in een glazen potjes en vul de pot met honing. Laat dit 1 nacht in de koelkast staan en je hebt mierikswortelsiroop. Ideaal bij een opkomende verkoudheid of bij een schorre keel. Mierikswortel heeft een slijmafdrijvende en slijmoplossende eigenschappen, werkt antiseptisch en infectiewerend. Mierikswortel versterkt de spijsvertering.

Rammenassiroop

Een variant op mierikswortelsiroop is rammenassiroop. Snij de rammenas in dunne schijfjes en leg die op een diep bord. Strooi er ruim rietsuiker over en zet het in de koelkast. De suiker wordt volledig opgenomen in de rietsuiker, giet alles door een neteldoek. Rammenas is maagversterkend en infectiewerend.