+32 477 607626 info@edithgijsbregts.be
Selecteer een pagina

Venkel – Foeniculum vulgare

Een aantal jaren geleden gaf ik venkelthee, een soort oplosthee (met veel te veel suiker), aan mijn kinderen als troost, maar vooral tegen krampen. Mijn eerste kruidentuin werd overwoekerd door de venkel, maar veel meer werd er niks mee gedaan. Ondertussen staat venkel wekelijks op het menu, verse venkelthee (zonder suiker) en ook venkel in de wok, venkeltinctuur, etherische olie van venkel, veel mogelijkheden. Een kruid om te ontdekken.

Het gebruik van venkel dateert al van de oude Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. Zij gebruikten de zaden en de sappige scheuten in hun gerechten. De soldaten mengden het zaad door hun maaltijd voor kracht en moed in de strijd. De Grieken aten het zaad tijdens hun trainingen om het gezond was en omdat hun gewicht op peil te houden. Venkel was tevens het zinnebeeld van geestelijke verjonging.

Het gebruik van venkel vinden we ook terug bij spijsverteringsmoeilijkheden. Het blad zou ondermeer ook goed zijn voor de ogen, het zaad helpt bij darmverstopping, krampen en winderigheid, de knol helpt tegen kuchen en hoesten.

Venkel was één van de lievelingskruiden van Hildegarde Von Bingen, het maakte de mensen vrolijk en de aangename warmte van de plant bevorderde de spijsvertering. Venkel onderdrukte ook de slechte adem en het gaf een beter en klaarder zicht.

Venkel is een winterharde vast plant, hoogte 1.5-2m, omvang 45 cm. Heeft grote schermen met gele bloempjes in de nazomer, zachtgroen, veerachtig blad. Venkel houdt van zonnige standplaats in vruchtbare, vochtige en goed doorlatende grond. Kweek venkel niet in de buurt van dille en koriander, dit kan immers leiden tot verminderde zaadproductie.

Werking van de vruchten

 • darmgasverdrijvend, bij darmparasieten, krampopheffend, bij opgezette buik, darmkrampen bij zuigelingen
 • eetlustopwekkend, maagstimulans
 • slijmoplossend voor de luchtwegen, hoest, piepende hoest bij kinderen, heesheid, bronchitis, verstopte luchtwegen
 • ontstekingswerend
 • bevordert de melkproductie, mentruatiebevorderend

Werking van de wortel

 • vooral vochtafdrijvend en helpt nierstenen te voorkomen
 • ondersteunt afslanking (bij obesitas), reinigingskuren
 • bij artrose en andere reumatische aandoeningen

Er zijn mogelijk interacties met medicijnen die bloedverdunnend werken en bij ontstekingsremmers.

Cosmetica toepassing
Venkel wordt ook vaak gebruikt in cosmetica, parfums, tandpasta en zeep, het zaad kan men gebruiken in een lotion tegen een vette huid. 
Zaad en blad kunnen worden gebruikt als stoombad voor het gezicht. Een gezichtsmasker van venkelthee met honing is goed tegen rimpels.

Culinaire toepassing
Gebruik de zaden in sausen, visgerechten en brood, de blaadjes fijngehakt over salades en gekookte groenten, in soepen, vullingen voor vette vit. Jonge stelen kan je gebruiken als extra textuur aan salades. Kook of smoor de knol of snijd hem in flinterdunnen plakken voor salades of op sandwiches.

Bron:

 • www.Plantaardigheden.nl
 • Groot Handboek Geneeskrachtige kruiden, 4e druk, Geert Verhelst
 • www.libervitae.be
 • www.gielenaroma.nl