+32 477 607626 info@edithgijsbregts.be
Selecteer een pagina

Etherische oliën prikkelen onze zintuigen en hebben een direct effect op ons gemoed, zorgen voor energie en hebben een ontspannende werking. De geur van een dennenbos werkt ontspannend, ontkrampend en geeft je energie.

Etherische oliën van dennen en sparren geven rust, ruimte, kracht en ontspanning. Alle sparren zijn buitengewoon stimulerend voor de luchtwegen, werken stimulerend op de bijnier en zijn een tonicum bij vermoeidheid, burn-out en stress. De belangrijkste bestanddelen van dennen en sparren zijn de monoterpenen en de esters. Monoterpenen vinden we in de meeste etherische oliën terug en hebben een anti-bacteriële en anti-virale werking.  Esters werken kalmerend, pijnverdovend, ontstekingsremmend en voeren slijm af.

De meest voorkomende zijn grove den, balsemspar, zwarte spar en de zilverspar. Deze oliën zijn goed te combineren met citrusoliën, houtoliën en lavendel.

Zwarte spar (Picea mariana) bevat een hoog gehalte aan esters wat zorgt voor een extreem kalmerende werking. Zilverspar (Abies alba), vinden we tijdens de kerst in vele huiskamers terug, bevat een hoog gehalte aan limoenen wat voor een zeer aangename geur zorgt. Balsemspar (Abies balsamea) heeft een sterk antibacteriële werken en wordt vaak gebruikt bij problemen met de luchtwegen.

Grove den (Pinus sylvestris) zuivert de lucht en wordt vaak gebruikt bij ziekte. In sommige ziekenhuizen wordt deze olie reeds gebruikt om de kamers te zuiveren. Deze olie heeft een terpentijn-achtige geur, maar in combinatie met citroen of lavendel kan je die geur iets verdoezelen. Deze samenstelling is zeer stimulerend en heeft een uiterst energetische werking. De olie geeft ruimte, zowel psychisch als emotioneel. Ook mentaal geeft deze olie rust in het hoofd. Grove den zorgt voor de aanmaak van lichaamseigen cortisonen.

Wil je meer weten over deze oliën en de toepassingen, kom ze ontdekken tijdens de open geur dag op 5 april van 13h tot 16h.