Elke 6 maanden verzetten we onze klok, leuk in de lente omdat het dan ’s avonds langer licht is, leuk in de winter omdat we in die periode ook graag meer rust en de warmte van binnen willen opzoeken.
Maar wat doet dat nu met ons lichaam?
Het is elke keer weer een beetje aanpassen, het verzetten van 1 uur heeft een rechtstreekse impact op onze oeroude biologische klok. Het is eenvoudig om je klokken te verzetten, maar voor onze interne klok is dit niet evident. Het is dan ook normaal dan het soms tot 1 week duurt vooraleer ons lichaam er echt aan gewend is.
Tips om te wennen aan het zomer uur
- Licht heeft een effect op ons slaap-waak ritme, zorg voor voldoende beweging en liefst buiten. Een half uurtje stappen per dag is voldoende om je energieker te voelen
- Draag zorg voor je lichaam en eet gezond, groene groenten bevatten veel vitaminen en mineralen, drink veel water en vermijd te veel dierlijke producten en bereide gerechten.
- Ga altijd op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook op hetzelfde tijdstip op. Zo zal je interne klok zichzelf sneller aanpassen
- Werk aan je slaaphygiëne, bouw je dag af, zorg voor rust en ontspanning de laatste uren voor het slapengaan. Geen computer of smartphone.
- Drink geen koffie, alcohol en beperk suikerrijke voeding vlak voor het slapen.
Wil je meer weten over gezond slapen, slaapproblemen, natuurlijke ondersteuning, schrijf je dan in voor de “gezond slapen” workshop op 23 april 2016.
Vrolijk Paasfeest.
Edith