+32 477 607626 info@edithgijsbregts.be
Selecteer een pagina

IMG_20160429_141244Studeren, studeren .. en dat wanneer mijn kinderen reeds zijn afgestudeerd. Waarom ik het doe? Ik weet het niet. 5 jaar geleden toen mijn kinderen gingen verder studeren, kwam er plots iets meer ruimte tijdens de week en ik voelde dat er toch nog iets meer was dan alleen maar werken.

Waarom studeren? Ik heb me vaak afgevraagd waarom ik dit doe? In een wereld waar alles beschikbaar is, in boeken, maar vooral op het internet. De informatie over gezondheid, gezonde levensstijl, of melk nu goed is of niet, mag je nu brood eten of niet. Je vind er wel iets over op internet, maar hoe weet je wat betrouwbaar is en wat niet. Het aanbod opleidingen is dan ook enorm uitgebreid, thuisstudie, avondonderwijs of dagonderwijs voor volwassenen. Ook mijn bibliotheek werd de afgelopen 5 jaar aangevuld met vakliteratuur.

Het voordeel van studeren is dat het je scherp houdt, het geheugen wordt getraind en heel belangrijk, je leert telkens weer nieuwe mensen kennen en het leuke is dat zij dezelfde interesses hebben. Toen ik als 16 jarige op de klasbanken zat, had ik geen keuze, vooral in het middelbaar. Biologie of scheikunde was voor mij niet echt nuttig (tenminste zo voelde dat voor mij) vooral als je toch al beslist had om economie te gaan studeren.

IMG_20160624_134955Had ik toen geweten dat ik vandaag terug biologie, chemie, natuurwetenschappen en anatomie moest leren, ik had me misschien toch wel iets beter ingezet. Studeren op je 40e of 50e is anders, je kies er zelf voor. Ook weer typisch voor vrouwen die de aan de vooravond van de menopauze staan, je begint aan een nieuw hoofdstuk in je leven. Doe iets me je leven, ga terug studeren, doe iets creatiefs of maak een wereldreis. Mijn kinderen hebben ondertussen het nest verlaten en hebben hun eigen leven. Iets wat ik hen volledig toejuich. Het lege-nest syndroom heb ik nog niet ervaren (misschien komt dat nog).

Vrijdagavond had ik er toch wel even genoeg van. Studeren op zich is leuk, maar als je daarnaast nog werkt en een huishouden runt, dan vraagt het toch wel wat inzet en een grondige planning. Maar het is gelukt.

Er staan nog een aantal opleidingen op de planning, deze keer vooral specialisaties. Ik denk hierbij vooral aan bijscholingen, korte trajecten die mijn interesses blijven prikkelen.

Een examen of geen examen bij een opleiding? Ik hou niet van examens, maar zonder examen, weet ik dat er minder grondig wordt gestudeerd. Bij de voorbereiding van een examen, MOET je ervoor gaan. Je wil dat examen goed doen en vooral je wil slagen in dat examen.

IMG_20160419_161301IMG_20160421_122434 kopieDe examenperiode is nu bijna gedaan, ik had graag nog een aantal tips gegeven. Zorg vooral voor een gezonde voeding, drink veel water of kruidendrankjes, ga af en toe eens gaan wandelen of lopen is toch wel een must voor je hersenen. Zorg ook voor een goede en diepe slaap, tijdens de slaap wordt alles netjes geordend in je hersenen, zo voorkom je een black-out. Gebruik oranjebloesem hydrolaat om de kalmte te bewaren tijdens het examen of maak een afspraak voor een  sessie voetreflexologie, dit helpt om te ontspannen en om even alles los te laten.

Kortom, ik kijk tevreden terug op de afgelopen 2 jaar en ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om dit te doen.

Geniet van de vakantie.

Edith